Fonts hemerogràfiques

Fonts hemerogràfiques

Premsa clandestina

La premsa clandestina és una font molt útil per conèixer les repercussions de la repressió del TOP sobre l’antifranquisme. En aquestes publicacions es poden trobar informacions sobre detencions, tortures, processaments i la situació a la presó de persones que van ser processades pel TOP o altres tribunals franquistes. Tot i que la premsa clandestina tenia una funció propagandística, també hi podem trobar informació fidedigna que no podia sortir a la premsa legal, degut a la censura. 

Dins de la base de dades TOPCAT podreu trobar referències de la premsa clandestina. Fins al moment, s’ha procedit a buidar quatre publicacions: Treball, Informaciones obreras, Luchas obreras i API (Agencia Popular Informativa). Treball era l’òrgan del PSUC i durant el franquisme es va publicar regularment des de 1944 (a l’interior del país, o fora) fins al final de la dictadura, fet realment extraordinari entre la premsa clandestina. La seva continuïtat i el fet de ser l’òrgan del partit antifranquista que durant els anys seixanta i setanta va tenir més implantació, han portat a fer-ne un buidat, per incloure dins la fitxa de cada processat les referències que en pogués fer Treball

Informaciones obreras i Luchas obreras eren publicacions de CCOO, organització molt afectada per la repressió del TOP. Informaciones obreras va publicar-se de 1970 a 1973 i va ser el portaveu de la CONC de caràcter informatiu. És a dir, que es dedicava bàsicament a informar sobre els conflictes laborals que s’estaven produint i sobre la repressió contra els treballadors, especialment sobre l’exercida contra dirigents de CCOO. Consistia en un butlletí mecanografiat, de 4 a 8 pàgines. S’elaborava a partir de premsa legal i dels canals informatius del PSUC i estava dirigit a dirigents de CCOO.

Informaciones obreras va ser substituït pel butlletí Luchas obreras, que es va publicar de 1973 a 1975. Consistent de 6 a 16 pàgines, descrivia conflictes laborals i accions repressives i, especialment cap a 1974 i 1975, contenia crides i consignes de la CONC. A partir de 1974 es van fer habituals els retalls de premsa legal, procedents sobretot de Mundo diario i Tele/Exprés, del Grupo Mundo. 

Altres publicacions que s’han fet servir són les d’API, l’Agencia Popular Informativa, fruit de la iniciativa de diversos periodistes, amb diferents adscripcions polítiques dins l’esquerra antifranquista. API volia ser independent d’opcions partidàries concretes i trencar el bloqueig informatiu que suposava la dictadura, creant una xarxa de corresponsals i col·laboradors que permetia la recollida, elaboració i distribució d’informacions sobre el règim i l’activitat de l’oposició.

Entre maig de 1972 i maig de 1976, API va elaborar diferents tipus de publicacions, entre les que destaquen per l’estudi

de la repressió del TOP el butlletí quinzenal, els dossiers monogràfics i el “servicio urgente”, separata pensada per donar

la màxima difusió a fets com, per exemple, la caiguda dels 113 de l’Assemblea de Catalunya, per promoure moviments de solidaritat. La independència d’API d’una opció organitzativa concreta permet acostar-se a la repressió des d’un punt de vista més ampli que la premsa d’una organització determinada, que tendia a donar més informacions de la repressió exercida pel franquisme sobre el propi grup. 

Premsa legal

La premsa legal també va informar sobre alguns dels processaments del TOP i les detencions que els originaven.

Durant els anys seixanta, solia tractar-se d’informacions aportades per la policia i el Govern Civil, així com el resum

de les sentències del TOP. Cal no oblidar la censura a la que es veia sotmesa la premsa. 

Durant els anys setanta, però, els pronunciaments contra determinades detencions i judicis dels col·legis professionals

i altres entitats legals (nacionals o internacionals) van començar a fer-se més presents a la premsa. Les fonts eren més àmplies i algunes publicacions començaven a desafiar els límits de la censura. Per tant, la premsa legal comença a oferir informacions més riques sobre la repressió i les seves repercussions a la societat. 

Recursos hemerogràfics en línia

Altres recursos informatius