CCOO de Catalunya destaca les bones dades de l’atur, però mostra la preocupació per l’impacte desigual d’aquesta reducció

Les dades de l’atur registrat de mes de juny consoliden la tendència ja observada des de fa mesos de reducció de l’atur registrat. Malauradament, la reducció de l’atur no beneficia en la mateixa mesura a tots els grups socials i trobem com les dones redueixen atur en molta menor mesura que els homes, deixant en evidència la discriminació persistent que pateixen les dones al mercat de treball. En el mateix sentit trobem que la població estrangera no es veu beneficiada d’aquestes bones dades i, no només no redueixen atur sinó que l’incrementen. Aquestes darreres dades, sens dubte s’expliquen parcialment perquè la població d’origen estranger es regista en menor mesura que la població autòctona a les oficines d’ocupació però convé continuar monitoritzant aquesta evolució, amb les properes dades de l’EPA, que ens permetran aprofundir en altres variables que ens puguin ajudar a explicar aquesta dinàmica. Cal destacar en aquest sentit, el desaprofitament que es fa a nivell laboral de persones d’origen estranger que en el cas dels titulats superiors tenen taxes de sobrequalificació del 48,2%. Així, les persones treballadores d’origen estranger aporten capacitat i coneixement al teixit productiu i als serveis, tot i que sovint no se’ls reconeix de manera justa, havent-hi un 48,2% dels titulats superiors migrants que treballen en ocupacions per sota de la seva qualificació.

De manera complementària, l’afiliació a la Seguretat Social també continua oferint dades positives i el total de persones afiliades al juny és de 3.832.712, 26.000 persones afiliades més que el passat mes de maig i gairebé 90.000 més en variació interanual.

 ATUR REGISTRAT CATALUNYA/ ESPANYA

El mes de juny  deixa una xifra de 324.966 persones registrades a les oficines del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), esdevenint el mes de juny amb menor nombre de persones registrades des de 2008. Per tant, ens trobem amb una variació negativa interanual de 4.778 persones registrades a l’atur menys que el juny de 2023 i amb una variació negativa respecte el passat mes de maig de 5.816 persones en situació d’atur menys.

Al conjunt de l’estat, el total de persones registrades a l’atur ha estat de 2.581.067, gairebé 50.000 persones menys que el mes passat i 127.775 persones menys que el juny de 2023.

 ATUR PER SECTORS D’ACTIVITAT

A nivell sectorial, destaquem com els quatre grans sector redueixen atur però no ho fan en la mateixa mesura. En concret, els dos sectors que més redueixen atur són els serveis (2.463 persones registrades menys, en variació interanual) i la indústria (1.998 persones registrades menys que el juny de 2023). En termes relatius i en variació interanual però, la major reducció ha estat protagonitzada per l’agricultura (6,5 %) la indústria (reducció de l’atur de 5,47 %), seguida per la construcció (1,7 %) i els serveis (1,0 %).

ATUR PER PROVÍNCIES

Les dades per províncies ens mostren com les quatre demarcacions catalanes redueixen atur però és Lleida la que ho fa amb més força, en termes relatius. En concret, Lleida redueix atur en termes interanuals al 3,7 %. Les altres tres províncies es situen en nivells de reducció molt similars: Barcelona redueix 1,3 %, Girona el 1,5 % i Tarragona disminueix el 1,4 %.  En relació al mes anterior, també totes quatre províncies redueixen però les diferències no són tan acusades, sent Girona la que redueix en major mesura (2,5 %), seguida per Lleida (2,1 %), Tarragona (1,9 %) i Barcelona (1,6 %).

Atur Juny 2024

ATUR PER SEXES

Les dones representen el 58 % de les persones registrades a les oficines del SOC mentre que els homes representen el 42 %. En total, hi ha 188.478 dones registrades mentre que els homes són 136.488. En termes absoluts, trobem que els homes han reduït l’atur registrat en 3.083 persones, en variació interanual, mentre que la reducció de les dones ha estat molt menor, de 1.695 persones. En termes relatius, la variació interanual dels homes ha estat de -2,2 % i la de les dones de -0,9 %.

Si comparem les dades del mes de juny amb les del mes anterior, trobem que les dones redueixen atur en 1,3 % i els homes en el 2,4 %, amb una reducció en termes absoluts de 3.404 i de 2.412, respectivament.

ATUR PER NACIONALITAT

Les persones estrangeres representen el 20,2 % de les persones registrades a l’atur. En termes absoluts ens trobem que aquest mes de juny s’han regristat al SOC  65.516 persones estrangeres. En termes de variació interanual trobem que les persones estrangeres no només no redueixen atur sinó que l’incrementen, amb una variació interanual positiva de 1.009 persones (1,6 % d’increment en termes relatius) . Aquesta dada és preocupant, especialment si tenim en compte que, com indiquen alguns informes, les persones estrangeres es registren en menor mesura que les nacionals a les oficines d’ocupació. Caldrà esperar a la publicació de les dades de l’EPA, que ens oferiran més informació sobre població activa, ocupada i d’altres variables, per poder estudiar amb més detall les causes d’aquesta situació.

CONTRACTACIÓ REGISTRADA

A Catalunya s’han registrat 232.649 nous contractes aquest mes de juny. 18.000 menys que el juny de 2023. En concret, els contractes indefinits signats han estat 100.081 mentre que els temporals han estat 132.568. Per tant, els indefinits representen el 43 % sobre el total de contractes signats mentre que els temporals representen el 57 %. La variació interanual de la contractació indefinida ha estat de  -11,8 % i la de la temporal ha estat de -3,5 %. Respecte el mes anterior, la variació ha estat mínima pels indefinits (-0,1 %) i 8,8 % pels temporals.


PRESTACIONS PER ATUR

El mes de maig de 2024 (darreres dades disponibles) les persones beneficiàries de prestacions de caràcter laboral representen el 73,5 % de les persones registrades al SOC, quedant una quarta part de la població registrada a l’atur sense protecció social. En total, són 224.083 persones les que rebien algun tipus de prestació de caràcter laboral, un 3,6 % més que el mateix període de l’any passat.. En quant al tipus de prestacions percebudes, el 56,6 % percebien una prestació contributiva, el 39,9 % un subsidi per desocupació i el 3,5 % la renda activa d’inserció.


Davant aquest escenari, CCOO de Catalunya considera que:

1.- La situació econòmica és moderadament positiva en les dades macroeconòmiques, amb un creixement del PIB trimestral de 2,6 %, lleugerament superior al del conjunt de l’estat i molt per sobre del mateix indicador per a la zona euro (0,4 %). També és destacable una certa estabilitat en els darrers mesos en quant a l’evolució dels preus, tot i que aquelles llars amb menor nivell d’ingressos es veuen encara afectades severament pels elevats preus dels productes bàsics (especialment aliments) que, malgrat incrementen els seus preus en menor mesura que fa uns mesos, continuen capturant una part important de la renda disponible d’aquestes llars treballadores. Ens trobem doncs davant d’un escenari propici per impulsar mesures que ens permetin avançar cap a la plena ocupació i també cap a la millora de la qualitat de l’ocupació. Per contribuir a aquests objectius, cal insistir en la necessitat d’avançar en la reducció de la jornada laboral, actualment en fase de negociacions.

2.- Les recents jornades de reivindicació de l’orgull LGTBI+ ens recorden com la discriminació als centres de treball de les persones que formen part d’aquests col·lectius, malauradament, no deixa de ser habitual. Per tant, cal impulsar mesures en la negociació sindical, que afavoreixin la diversitat als centres de treball, entre les quals destaquem l’establiment de protocols d’assetjament LGTBI-fòbic. De manera complementaria, cal continuar impulsant mesures per acabar amb la discriminació de les dones pel fet de ser dones, també en el mercat laboral i és per aquest motiu que que cal estendre i reforçar als centres de treball els plans d’igualtat, com a un instrument fonamental per revertir aquesta situació.

3.- És del tot necessari impulsar polítiques de retenció d’aquelles persones que, com a conseqüència d’un teixit productiu de baixa qualitat, han de marxar a treballar fora del nostre país. Malgrat el cert soroll mediàtic sobre aquesta qüestió, el nostre país no té un problema de vacants. De fet, ens trobem molt per sota del promig europeu. Aquest discurs, que ha trobat ressò en alguns espais mediàtics, no respon a la realitat i únicament busca empitjorar les condicions laborals de les persones treballadores, especialment d’aquelles nouvingudes.

4.- Els resultats de les eleccions a França, celebrades aquest darrer cap de setmana, ens mostren l’ascens de l’extrema dreta. Aquest fet, lluny de tractar-se d’un fenomen local, suposa una enorme amenaça a les nostres democràcies i ens ha de posar en alerta al nostre país per posar les barreres democràtiques que siguin necessàries perquè això no passi. Per tant, resulten indispensables aquelles mesures que redueixen el descontent i el malestar social que, sovint, actua com a catalitzador d’aquest tipus de vot. En aquest sentit, cal millorar la quantitat i qualitat de l’ocupació i alhora reforçar el nostre escut social i ampliar i millorar el nostre sistema de protecció social, per reduir aquest malestar i reduir la sensació de greuge i de manca d’alternatives útils per part dels partits polítics tradicionals.

Escolta aquí la valoració d’Albert Ferrer, responsable de mercat de treball i economia: