CCOO de Catalunya valora positivament el Pla d’impuls de la cadena de valor de la indústria de l’automoció

CCOO demana una major concreció a Catalunya, en coordinació amb la Generalitat, per revertir la situació de Nissan i preservar el nostre teixit industrial al voltant de l’automoció

CCOO de Catalunya valora positivament el Pla d’impuls de la cadena de valor de la indústria de l’automoció que ha presentat el Govern central, ja que imprimeix la força que necessita la indústria de l’automoció en aquests moments difícils que el sector afronta la major transformació de la seva història i que ha estat un dels grans afectats per la situació generada per la COVID-19. Alhora preveu un conjunt de mesures orientades al canvi de model i a la reconversió de la indústria de la mobilitat sostenible. El Pla estableix prioritats i dotacions econòmiques que, a Catalunya, ens han de servir per donar continuïtat a la capacitat productiva que té actualment el sector al nostre territori i específicament a Nissan, sense les quals es veurà greument afectat posant en risc milers de llocs de treball al sector de l’automoció i la seva indústria de components, a més de les 3.200 persones directament vinculades a les fàbriques de Nissan.

El pla porta associada una dotació econòmica de 3.750 milions d’euros, amb 21 mesures entre els diferents ministeris, orientades a la transformació del sector des de 5 grans pilars: Renovació del parc de vehicles, Impuls a la competitivitat i sostenibilitat del sector, R+D+I, Fiscalitat, i Formació i qualificació professional. La major part de la dotació pressupostària (2.690 milions d’euros) va dirigida a inversions industrials per mantenir el pes que té la indústria espanyola en el pla mundial i posicionar-la com a plataforma mundial de producció de vehicles sense emissions i producció de components clau com les bateries o l’hidrogen verd.

CCOO de Catalunya reclama que aquestes inversions es concretin, pel que fa a la producció industrial, en inversions per a l’electrificació i digitalització en tota la cadena de valor, i la diversificació de productes relacionats amb l’electromobilitat i l’energia: planta de producció de cel·les de liti per a bateries, producció d’hidrogen verd i recerca en tecnologies de digitalització i connectivitat. Pel que fa a la creació de valor, cal invertir en nous negocis de serveis de mobilitat i noves formes de comercialitzar la mobilitat, transformant el sector en una indústria integral de la mobilitat. El Pla governamental ha de trobar la concreció en aquestes inversions per assegurar la supervivència de la indústria catalana de l’automòbil.

CCOO de Catalunya considera que aquest pla d’impuls al sector no és simplement un pla d’ajudes a la venda d’automòbils, sinó que contribueix i avança amb realisme cap a una indústria de l’electromobilitat, que preveu la transformació de tota la cadena de valor industrial amb mesures en el curt, mitjà i llarg termini.

En relació amb Catalunya, cal que aquest pla presentat pel Govern central es complementi amb les estratègies de la taula sectorial a Catalunya, amb la intenció que les empreses del sector, concretament Nissan, reverteixi la decisió anunciada fa setmanes i mantingui la producció a Catalunya i l’ocupació de prop de 25.000 treballadors i treballadores.