CCOO observa amb preocupació la tendència d’augment dels EROs a Catalunya des del 2018

Primer cop des del 2012 que tornen a créixer els expedients de regulació d’ocupació

CCOO de Catalunya ha analitzat en un informe el nombre d’expedients de regulació d’ocupació (ERO) a Catalunya amb dades de gener a juliol de 2019 (https://www.ccoo.cat/pdf_documents/2019/EVOLUCIO_EROS_2019_gener_juliol.pdf). De fet, l’afectació d’EROs en nombre de persones a Catalunya no ha deixat de disminuir en còmput anual des del 2012. Però a partir de l’any 2018 s’observa una lleugera repuntada que es confirma en els 7 primer mesos de 2019 (gener-juliol). Tot i que el nombre d’expedients i de persones afectades es manté molt per sota del pitjor període de la crisi, és la primera vegada des del 2012 que tornen a créixer en nombre i en quantitat de treballadors/es.

Concretament, en els 7 primers mesos de 2019 han augmentat el 3,8% amb relació als mateixos mesos de l’any anterior, un augment sobretot dels ERO de suspensió temporal de contracte:

Nombre d’EROs:

2018

2019 (gen-jul)

Variació

Reducció

28

26

-7,10%

Rescissió

124

100

-19,40%

Suspensió

86

121

40,70%

TOTAL

238

247

3,80%

Quant a persones afectades per ERO, en els 7 primers mesos s’observa igualment un increment, més accentuat encara, respecte de l’any anterior (17,8%), sobretot en les persones afectades d’expedient de reducció horària i de rescissió de contracte:

Persones afectades ERO:

2018

2019 (gen-jul)

Variació

Reducció

163

260

59,50%

Rescissió

2.260

3.005

33,00%

Suspensió

2.361

2.369

0,30%

TOTAL

4.784

5.634

17,80%

CCOO de Catalunya constata que l’economia mundial està en un moment d’incertesa, afectada pel Brexit, la contracció de les economies motors a Europa o les guerres comercials entre els EUA i la Xina i el conflicte del petroli a l’Orient Mitjà. Això fa que algunes empreses ho aprofitin per adaptar les seves plantilles amb l’objectiu de seguir incrementant els seus beneficis.

D’altra banda, la normativa laboral existent a Catalunya i Espanya, com a conseqüència de la reforma laboral subjectivant les causes dels acomiadaments i la retirada de la tutela administrativa en els EROs fan del nostre territori un espai més atractiu per a la reestructuració de les empreses a nivell europeu, cosa que aprofiten.

A més, la inestabilitat política que provoca la manca de governs estables i la reiteració de processos electorals agreugen la situació del nostre teixit productiu.

CCOO creu que davant d’aquesta situació preocupant, la despesa pública és un factor cabdal per a corregir la falta d’iniciativa i despesa privada. Cal reclamar a les empreses que no aprofitin la conjuntura per practicar mesures de contracció i reestructuració preventives com a conseqüència de la incertesa, i per això apel·lem a la responsabilitat de les empreses amb els seus treballadors i treballadores i amb el territori.

En l’àmbit de l’administració de la Generalitat i del govern central, des del sindicat reclamem acords polítics per garantir polítiques fiscals que permetin la suficiència i la despesa pública necessària per aprofitar el creixement de l’economia, redistribuir la riquesa amb més ocupació, millors salaris i que s’executin aquells acords estratègics per transformar el nostre model productiu; i tot això amb unes transicions justes en l’àmbit energètic o de la digitalització cap a una economia de més valor afegit, digitalitzada i baixa en emissions de gasos contaminants i nocius, que generi ocupació i salaris de qualitat. D’aquesta manera, cal desenvolupar de manera efectiva i amb dotació suficient el Pacte Nacional per a la Indústria, el de la societat del coneixement o el Pacte per a la Transició Energètica.

Val a dir que les dades d’aquest informe no inclouen els darrers expedients que afecten molts treballadors i treballadores de MON-PA, Prysmian Group (General Cable), TE Connectivity (Tyco Electronics) o Grup Amplifon (Microson i botigues Gaes), empreses de sectors industrials i d’alt valor afegir que cal preservar.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 8 d’octubre de 2019