Davant les mesures aprovades pel Govern central sobre ocupació i protecció social, CCOO de Catalunya torna a reclamar la derogació de la reforma laboral i de la reforma de les pensions

Anunciades divendres passat

Després d’analitzar les mesures urgents per a la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes a la feina del RDL 6/2019 i altres matèries de lluita contra la precarietat i la protecció social anunciades divendres passat pel Consell de Ministres, CCOO de Catalunya reitera la necessitat de derogar la reforma laboral per reequilibrar la negociació col·lectiva i poder guanyar en igualtat efectiva, així com derogar la reforma de pensions del 2013.

Les nombroses modificacions legals que conté el RDL 6/2019 afecten, en línies generals, tres grans grups de matèries: els plans d’igualtat, els drets de conciliació i corresponsabilitat, i els drets de protecció social.

Es modifica la Llei orgànica d’igualtat 3/2007 i incorpora matèries que ja havíem pactat a l’Acord interprofessional de Catalunya (AIC), com la diagnosi negociada i les matèries mínimes dels plans d’igualtat, hi obliga les empreses de 50 o més persones treballadores i incorpora les auditories salarials, tot i que ampliar el nombre d’empreses no servirà de res si no es reverteix la reforma laboral del 2012. En matèria de negociació col·lectiva, es reestableixen els equilibris entre les persones treballadores i les empreses per negociar aquests plans d’igualtat.

D’altra banda, pel que fa a la igualtat retributiva, només s’obliga a portar un registre amb els valors mitjans dels salaris i complements salarials i extrasalarials. Sense negar l’avenç que això suposa, si no es desenvolupa reglamentàriament donarà lloc a debats judicials que es podien haver evitat.

Mereix una valoració positiva tot el que fa referència a la protecció de les persones treballadores en l’ocupació. I respecte a la conciliació i a la promoció de la corresponsabilitat, cal assenyalar el dret a sol·licitar l’adaptació de la durada i la distribució de la jornada de treball, inclosa la prestació del treball a distància per motius de conciliació, fins que els fills i filles compleixin dotze anys, així com el permís de paternitat, que passa a denominar-se permís de naixement pel progenitor, diferent de la mare biològica, i que passa a 16 setmanes de manera progressiva i intransferible les 6 primeres setmanes.

Regulacions en matèria de jornada laboral
En referència a l’altre anunci d’un altre RDL amb matèries de lluita contra la precarietat i la protecció social anunciades divendres pel Consell de Ministres, per a CCOO de Catalunya la modificació de l’article 34 de l’Estatut dels treballadors en matèria de jornada, sense controls efectius i deixant aquesta regulació en mans de les empreses, si no es regula en la negociació col·lectiva, i sense derogar la reforma laboral del PP i retornar els equilibris a aquesta, serà del tot ineficaç per erradicar els incompliments generalitzats de la jornada en determinats sectors, per evitar les hores extres sense retribuir i sense cotitzar, per evitar el frau al contracte a temps parcial, així com per garantir la possibilitat de conciliar la vida laboral, la personal i la familiar, que, d’altra banda, es pretén millorar al RDL 6/2019.

En conseqüència, no assegura el compliment efectiu de les normes europees sobre limitacions de la jornada de treball i les garanties dels temps de descans. CCOO de Catalunya instarem les patronals catalanes a negociar-ne la regulació a la Comissió de Seguiment de l’Acord interprofessional de Catalunya (AIC).

Subsidi per a majors de 52 anys
D’altra banda, valorem positivament l’anunci de recuperar el subsidi de desocupació per a majors de 52 anys, mesura que ja estava acordada des del mes de setembre passat entre sindicats i Govern fruit del diàleg social i que des de llavors ha patit un retard injustificat.

Les persones desocupades que accedeixin ara a aquest subsidi a partir dels 52 anys, davant dels 55 avui en vigor, i de durada fins a l’edat ordinària de jubilació i que actualment s’extingia en la primera edat possible de jubilació anticipada, també tindran altres millores, com la base de cotització pel 125 % de la base mínima, accés al subsidi complet encara que es procedeixi d’una ocupació a temps parcial i no exigència de cotitzar durant 90 dies prèviament a la percepció del subsidi.

I en relació amb la resta de mesures de Seguretat Social anunciades, si bé es tracta de mesures de millora d’ingressos que han de ser valorades, aquestes no inclouen cap dels temes centrals en aquesta matèria que, en concret, CCOO de Catalunya situem en la derogació de la reforma de les pensions del 2013, a la qual el Govern s’havia compromès en aquesta legislatura i que, fins avui, no s’ha produït, per garantir una nova fórmula de revaloració que garanteixi el manteniment del poder adquisitiu sense haver de dependre de la decisió anual del Govern de torn, i la derogació del factor de sostenibilitat.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 11 de març de 2019