L’eliminació de les hores extres no pagades suposaria la creació de 20.670 llocs de treball a Catalunya

Empitjorament de les dades sobre hores extres a Catalunya

CCOO va presentar abans-d’ahir a l’àmbit de tot l’Estat un informe sobre les hores extres no pagades, on es destacava que si s’eliminessin es podrien generar molts llocs de treball. L’informe recollia que les hores extres treballades en el segon trimestre de 2018 equivalen a la creació de 170.600 llocs de treball a jornada completa a l’Estat espanyol.

La situació ha empitjorat des de gener d’aquest any, quan vam presentar el darrer informe de Catalunya.

L’informe de gener recollia que les hores extres impedien la creació de 18.000 llocs de treball a Catalunya, però es mostra un augment del 10%, i ara es podrien crear 20.670 llocs de treball a temps complet.

Les hores extres no pagades ni compensades passen del 40% al 46%. Pel que fa a les característiques sectorials de les hores extres no pagades, el 50% d’hores no pagades les realitza el personal tècnic i professionals científics i intel·lectuals. També es destaca que a activitats financeres i d’assegurances no es paguen el 94% de les hores extres, a les activitats immobiliàries el 89%, i a les activitats professionals, científiques i tècniques, el 86%.

El perfil de qui fa hores extres pagades és majoritàriament masculí, un 58,4% d’homes per un 41,6% de dones. I, per contra, el perfil qui fa les hores extres no pagades sobretot és femení, un 54,3% de dones respecte a un 45,7% d’homes, aquesta proporció ha canviat  durant la crisi, ja que al 2008 era de 39,4% dones per un 60,6% homes.

CCOO de Catalunya vol destacar que el nombre d’hores extres que no es cobren i que, podem dir, que es “regalen” a les empreses, és superior a les que situa l’absentisme laboral, i a més amb tendència a anar creixent respecte de l’any 2017.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 30 de novembre de 2018