CCOO considerem insostenible la situació de la DGAIA i exigim urgentment mesures de xoc

La manca de previsió i de gestió adequada de l’emergència dels menors sense referents arribats a Catalunya posa en risc greu el personal i els menors

El passat 19 de setembre es va celebrar el Comitè de Seguretat i Salut Laboral del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, on es va tornar a constatar la greu situació de risc en la qual es troba la plantilla de la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), davant l’emergència per l’increment de l’arribada de menors sense referent a Catalunya, que si bé no era cap novetat que no pogués ser prevista de fa molts mesos, està suposant un augment de les agressions i de contagi de malalties infeccioses al personal.

La manca de previsió i criteris, enfront de la situació d’emergència que vivim, afegida a les mancances existents en personal, mesures de diagnòstic i educatives adequades, de seguretat i d’un protocol sanitari preventiu previ a l’entrada dels menors als centres ha provocat, durant l’estiu, aldarulls a molts centres, menors vivint a la ludoteca de l’edifici de l’avinguda Paral·lel o dormint a les comissaries dels Mossos d’Esquadra, etc.

El passat de 10 juliol, a Can Rubió (Esparreguera), un grup de menors va organitzar aldarulls a l’interior de l’equipament, que es trobava sense personal de seguretat suficient ni reforços educatius. CCOO considerem molt greus els fets que van provocar agressions al personal educatiu i de seguretat i va requerir la intervenció de diverses unitats dels Mossos d’Esquadra. La manca de resposta adequada a la situació per part de la Direcció General van provocar la seva repetició i noves agressions el dia posterior.

Tant la ludoteca com diverses dependències de la resta de l’edifici administratiu de Paral·lel es van convertir en un alberg improvisat de menors dormint a terra, passadissos i despatxos utilitzats com a menjadors i un sol lavabo per a fins a 80 menors simultàniament. A aquesta situació cal afegir la informada a través de la nota de la DGAIA en la qual s’indica que els equips dels Mossos d’Esquadra portaran a qualsevol centre de la DGAIA menors identificats, que han estat dormint en dependències policials, sense cap tipus de control sanitari previ ni criteri sobre la situació del menor.

A més a més, CCOO tornem a denunciar els casos de contagi de personal treballador per infeccions de tuberculosi, escabiosi (sarna) i fongs, originats per menors que ingressen sense que es realitzi un control preventiu de les seves malalties, fet que produeix una exposició a agents biològics durant l’activitat laboral que desenvolupen i que també posa en risc a la resta d’infants i adolescents. Als comitès de Seguretat i Salut Laboral ha quedat constància en repetides ocasions de la necessitat d’establir un protocol sense que a la DGAIA s’hagin dut a terme les mesures adreçades a evitar o reduir l’emissió i dispersió de contaminants biològics per mitjà del protocol sanitari corresponent. És per això que CCOO vam posar en coneixement de la Inspecció de Treball de Catalunya, fa mesos, l’obligació de disposar d’un protocol, i a la citació mantinguda el passat dia 10 de juliol a la Inspecció, vam requerir l’aplicació de l’esmentat protocol, sense que més de dos mesos després del requeriment i de la petició de reunió de CCOO amb la DGAIA s’hagi aplicat cap mesura. Enfront d’aquesta situació de risc greu calen mesures de xoc de caràcter urgent per evitar el risc biològic i d’agressions i el compliment de la normativa de prevenció de riscos laborals, que actualment suposa un risc greu per a la integritat física o la salut del personal treballador de la DGAIA.

També, entenem que la situació d’emergència que viu Catalunya davant l’increment de l’arribada de menors no només és un problema de la DGAIA, o del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; és un problema de país que requereix una acció coordinada urgent de Govern, amb implicació d’altres departaments com Salut, Justícia, Interior… i d’altres agents implicats per poder abordar la qüestió d’una manera eficaç.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 21 de setembre de 2018