Propostes per a una política d’aigua sostenible i amb garantia de subministrament.

La posició de CCOO durant tot l’episodi de sequera dins del llindar d’excepcionalitat II ha estat compartir les mesures que l’ACA ha anat prenent. CCOO va assumir en el seu moment l’aportació extraordinària d’aigua de la conca de l’Ebre a al sistema Ter-Llobregat, sense pronunciar-nos per on s’havia de realitzar aquesta captació. CCOO ha defensat la necessitat de mesures que en el futur garanteixin que aquesta situació no és repetirà i que es protegeixin els cabals ecològics en tota la conca de l’Ebre davant qualsevol eventualitat. CCOO ha defensat la necessitat del reequilibri territorial i el canvi de model de desenvolupament urbanístic, agrícola, industrial i de serveis.

La posició de CCOO a la Taula Nacional de la sequera ha estat defensar la necessitat d’establir un llindar dels cabals embassats a partir dels quals les aportacions de l’Ebre a la xarxa Ter-Llobregat no fossin necessàries, també ‘no cal que siguin els mateixos- de finalització de les restriccions; que cal un acord sobre aquests llindars entre els governs d’Espanya i de Catalunya; i posar de relleu les contradiccions en les diferents planificacions sectorials dels departaments del govern de Catalunya.

Les propostes que portarà CCOO a la Taula Nacional de l’Aigua són: gestionar les conques internes com una sola conca, d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua; construcció de dues dessaladores més; interconnexió de tots els rius de la conques internes, és a dir, la connexió de les xarxes ATLL i CAT, de manera que s’alleugerirà la pressió sobre el Ter. Aquesta connexió s’ha de fer aprofitant el traçat més curt, unint les dues xarxes a la dessaladora de Cunit.

Una gestió acordada entre conques de l’Ebre i les internes permetria estalviar inversions i dedicar-les a les terres cedents, a condició de no posar en risc les expectatives de desenvolupament ni els cabals ecològics, ‘Pacte de l’aigua’. Un Pacte Nacional de l’Aigua, necessàriament precedit per un ‘Pacte de Conca’. Implica la inversió en les canalitzacions que han de permetre les aportacions a l’àrea metropolitana, la eficiència i estalvi en els regadius de ponent i mesures de política sectorial i d’infraestructures pel desenvolupament econòmic i social del ponent català i les comarques ebrenques. Sense un gir en la perspectiva de desenvolupament agroalimentari, el pacte ‘inversions i serveis per aigua’ és insuficient i generarà frustració. Pel que fa a les connexions entre la conca de l’Ebre i les conques internes, CCOO proposa: la ja existent entre l’Ebre i el CAT que passaria a ser per a ús excepcional, i una de nova entre el Segre (Rialp, Oliana) i el Llobregat (Llosa del Cavall).

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 5 de juny de 2008

Feu clic per veure el document sobre les Propostes per a una política d’aigua sostenible i amb garantia de subministrament.

Feu clic per veure el vídeo de declaracions de Llorenç Serrano, secretari de Salut, Ambient i Treball de CCOO de Catalunya, i imatges del 2n Seminari confederal ‘La gestió de l’aigua a Catalunya”.