Resum mesa Educació Pública del 20 de maig de 2021_

A la Mesa CCOO hem manifestat la manca de negociació per revertir les retallades del personal docent que patim la part social des de fa una dècada. L’Administració ha reconegut que ara ja hi haurà govern i es podrà parlar de les reivindicacions, tot i que no tenim calendari ni s’espera en breu. Trobem totalment inacceptable que, després de tants anys, encara estiguem en aquest punt que ens impedeix avançar en la recuperació i millora de les condicions laborals. 

El proper curs es mantenen els llocs de reforç de plantilla que es dotaran als centres tenint en compte les ràtios per ampliar grups per raons sanitàries. Es mantenen els mateixos criteris que el passat curs per evitar “sobreràtios”: no més de 22 alumnes a primària, especialment als CMC, i a partir de 27 alumnes a l’ESO. 

A més a més, s’ha parlat de les resolucions de modificació de dades de la borsa i dels criteris per calcular les plantilles d’escoles i instituts.

A la resolució d’actualització i modificació de dades de la Borsa docent, l’únic canvi que s’ha produït és la supressió de l’obligatorietat de manifestar que es continua a la borsa, perquè l’autogestió de la disponibilitat ja facilita la voluntat per optar a nomenament i compleix la mateixa funció.

Pel que fa a les resolucions per les quals es fixen els criteris generals i el procediment per confeccionar les plantilles del professorat de les escoles i dels instituts per al curs 2021-2022, veiem que es mantenen els criteris del curs 20-21 de tots els centres i estudis, amb l’única excepció de mantenir els llocs de reforç per a centres de primària i ESO, per fer front a les elevades “sobreràtios” i, en cap cas, es contempla la baixada de ràtios. Des de CCOO, reiterem la petició de recuperació de les condicions de treball anteriors a les retallades, prioritàriament l’horari lectiu, i demanem una Mesa Sectorial per tractar les condicions per al curs vinent. El Departament ha aclarit respecte a les plantilles de reforç COVID que entén per “elevada ràtio” l’existència de més de 22 alumnes en els grups dels centres d’alta complexitat i en general a primària 22 i a l’ESO 27. 

Per la nostra part hem fet proposta que els llocs de reforç siguin places estructurals i es faci extensió als ensenyaments postobligatoris, lligat no només a la situació Covid, sinó també a la qualitat educativa i a la millora de les condicions laborals. 

Tanmateix, ens hem manifestat contraris a la manera com es van adjudicar els llocs de reforç el curs 20-21, provocant que docents amb números més baixos a la borsa no poguessin optar a ocupar-los, ja que aquestes places no es van assignar en les adjudicacions de juliol, sinó molt més tard. Aquesta disfunció, tal com ha reconegut el propi Departament, va convertir en persones substitutes a docents amb més temps de serveis prestats. Mantenir la disfunció possibilitant la proposta de continuïtat per als reforços Covid, quan es tenia l’oportunitat de revertir-la, ens sembla inadmissible. Aquesta mesura, que unilateralment ha decidit el Departament d’Educació, agreujarà encara més la situació derivada dels Decrets de provisió de llocs de treball i el de direccions que CCOO hem impugnat recentment

En relació a primària, CCOO hem fet la proposta que es consideri com a possibilitat l’assistència a l’aula d’acollida per alumnat de cursos anteriors a 3er en funció de les seves necessitats educatives. A secundària, hem demanat que es reconegui la figura del coordinador o coordinadora de pràctiques del professorat i es comptabilitzin les hores d’aquesta responsabilitat.

Lamentem que en els ensenyaments obligatoris no hi hagi assignació horària en concepte de millora a l’atenció de l’alumnat, que en la Formació Professional els trams de taules d’assignació horària no siguin proporcionals al nombre de grups i ja ens sembla un autèntic despropòsit que el càlcul dels desdoblaments dels mòduls es faci en base a l’alumnat avaluat els 3 cursos anteriors; un criteri restrictiu que no s’aplica en cap altre ensenyament i que no reflecteix la realitat de les aules de formació professional. Com ja hem reivindicat en ocasions anteriors, considerem que és absolutament necessari que es contemplin les hores de tutoria de Dual (figura del tutor o tutora de Dual) i les hores de tutoria d’FP, afegint-hi l’hora de tutoria amb el grup.

 

Altres temes 

Ens van informar del calendari d’oposicions: publicació dels tribunals i de les comissions de serveis: setmana del 24 al 28 de maig. Es manté el calendari previst de les proves: 18 juny, proves de llengües i 19 de juny, acte de presentació.

Hem fet petició de Mesa urgent per tractar la situació del  professorat PTFP i l’equiparació de les condicions de treball, alhora per tractar la situació dels mestres de taller d’ensenyaments artístics i l’equiparació de les condicions de treball (inclosa la salarial).

També hem demanat informació sobre l’oferta i implantació del grau bàsic d’FP per al curs 21-22 i la continuïtat de l’oferta de PFI. El Departament ens ha de respondre.

A petició de CCOO, l’experiència docent en IFE podrà acreditar perfil de diversitat. Encara, però falta saber com es podrà tramitar i, per tant, encara està pendent de la seva aplicació. 

Respecte a les qüestions retributives, ens han informat que el cobrament de la tutoria dels reforços Covid es farà a la nòmina de juny i amb efectes retroactius. Pel que fa al complement d’especialitat, el Departament afirma que ha estat una disfunció no haver-ho pagat durant el curs 20-21 i ha confirmat que s’inclourà a les nòmines el curs vinent. CCOO ha reivindicat el dret a cobrar-ho abans que acabi el curs, donat que són llocs que el Departament  considera ara com a  vacants

Amb el nou govern, urgeix concretar el cobrament de la part de la paga del 2014 que l’acord signat per CCOO establia en un 55% l’any 2021. S’ha de publicar el decret que ho autoritzi. Igualment, s’ha de fer efectiu l’increment salarial del 0,9% per l’any 2021. Demanem al nou govern que agilitzi el pagament, que ha de ser amb efectes retroactius des de l’1 de gener de 2021. 

Davant del cas greu del centre Les Salines i d’altres casos, CCOO sol·licitem la revisió del protocol i de la gestió dels casos d’assetjament  i la necessitat de convocar una mesa per tractar aquest tema que està generant greus perjudicis a les persones afectades.