ACONSEGUIM TENIR UNA MESA TÈCNICA SOBRE LES EOI

A la Mesa Tècnica d’ahir, 14 de febrer de 2024, s’han tractat temes molt rellevants relacionats amb les Escoles Oficials d’Idiomes i les condicions laborals dels seus i les seves docents. La Mesa ha sigut molt informativa per part del Departament encara que hi ha hagut una voluntat d´escolta activa i de recollir les reivindicacions de la part social.  

CCOO hem tornat a reivindicar la necessitat de que el Departament tingui en compte les especificitats de les EOI a l’hora d’aplicar mesures relacionades amb les ràtios, les hores dels cursos, l’accés a la professió docent o el funcionament de la borsa, entre d’altres.

A continuació detallem, punt per punt les informacions recollides a la Mesa Tècnica.

Reordenació de taxes i preus públics i altres mesures

El Departament ens ha traslladat una proposta de reordenació de les taxes i preus públics dels cursos d’idiomes i altres mesures relacionades:

  • Establir el preu públic de 275€ als nivells A1 i A2. Com que no són nivells que s’imparteixen exclusivament a les EOI es regulen per la Llei de preus públics.
  • Establir la taxa de 297,60€ als nivells de B1 a C2. Com que són nivells que s’imparteixen de manera exclusiva en EOI es regulen per la Llei de taxes.
  • Augmentar les bonificacions, sobretot per a persones vulnerables i descendents d’aquestes.
  • Eliminar el recàrrec per repetició.

IMPORTANT! Se’ns ha informat també que l’execució d’aquesta proposta de mesures queda supeditada a l’aprovació dels pressupostos.

CCOO celebrem que s´hagi escoltat la nostra demanda de no aplicar el recàrrec per repetició però trobem molt insuficients la resta de mesures. Hem insistit en la necessitat d´harmonitzar les taxes i els preus públics, tenint en compte de no perjudicar les bonificacions. I hem tornat a reclamar que es baixin els preus de tots els cursos de manera significativa per garantir l’accés a tothom a una educació pública i de qualitat, sigui quin sigui el nivell.

Constitució de tribunals de les oposicions 2024

El Departament d’Educació ens ha comunicat que els tribunals d’oposicions es constituiran en funció del nombre de persones aspirants que s’han inscrit al procediment i quedaran així:

  • dos tribunals de l´especialitat d´anglès
  • un tribunal mixt per les especialitats d’espanyol per a persones estrangeres i de català
  • un tribunal mixt per a les persones aspirants de les especialitats d´àrab, xinès, francès i alemany

No es constituirà tribunal per a l’especialitat de neerlandès perquè no ni ha cap persona aspirant.

El Departament ha insistit en que no és possible constituir un tribunal per a cada especialitat, perquè no hi ha prou volum de candidats/es i, en alguns casos, tampoc persones docents funcionàries de carrera disponibles. En aquests casos, la proposta del Departament és que en els tribunals mixtos hi hagi, almenys, una persona vocal especialista de cada idioma i , si no fos possible, contractar una persona experta, que participi com assessora sense avaluar.

CCOO hem denunciat de nou aquesta distribució dels tribunals que no garanteix un procés selectiu just i de qualitat i hem reclamat tribunals únics per a cada especialitat. Aquests es poden constituir amb persones d’altres administracions però de la mateixa especialitat,  garantint així la qualitat i totes les garanties del procés.

Despeses de manteniment dels centres

Després de les queixes per part dels centres i les reivindicacions de la part social sobre la infradotació econòmica que reben les EOI per a despeses de manteniment, el Departament s’ha posat les piles. 

Aquest inici de curs ha passat una enquesta a tots els serveis territorials per a conèixer la situació concreta de cadascuna de les escoles i les despeses a les que han de fer front. De moment, les escoles rebran al març de 2024 l’import corresponent a 8 mesos del total que van rebre a l´any 2023 i al setembre la resta. Això després de fer el càlcul del que li pertocaria cobrar a cadascuna al llarg del 2024.

CCOO agraïm que se’ns escolti i es millorin els processos d’assignació però insistim en que les dotacions econòmiques que reben els centres són insuficients i moltes vegades no permeten ni tan sols cobrir serveis bàsics com la neteja. Portem molt de temps reivindicant que s’han de tenir en compte diferents factors a l’hora de valorar les assignacions, com ara l’estat i l’edat de l’edifici, l’eficiència energètica d’aquest, els metres quadrats, la ubicació geogràfica, etc. 

Incorporació de l’occità i el gallec com a cursos oficials

Fins ara, aquests cursos s’oferien com a cursos especials. Des del Departament s’està treballant en l’elaboració del currículum d’occità i està en negociacions amb la Xunta de Galícia per tal que l’oferta de llengües oficials sigui recíproca, de manera que a Galícia s’ofereixi també el català.

Altres informacions

Exposem algunes de les nostres demandes i respostes del Departament al llarg de la Mesa:

  • CCOO hem demanat la reducció de les 130 hores dels cursos oficials i la resposta del Departament és que no té intenció de modificar el Decret que les regula. Sí que està valorant que 10 d’aquestes 130 hores es puguin flexibilitzar i utilitzar 5 hores com a preparació autònoma de les proves i 5 de realització d´exàmens, però no hi ha res definitiu.
  • CCOO hem denunciat la situació de sobrecàrrega de feina que provoquen els encàrrecs extres al professorat (Ex. certificacions d´instituts de secundària). El Departament ha contestat que  és conscient i que està buscant solucions. Una de les propostes és que docents d´altres etapes educatives i altres administracions treballin com a col·laboradors/es en l’administració de les proves (però no l´acreditació, ja que això és responsabilitat de les persones docents de les EOI).
  • CCOO hem insistit en la necessitat de consensuar amb els centres i la part social l’oferta educativa de les EOI. En el cas de l’espanyol per a estrangers, per exemple, hi ha molta demanda i molta gent que es queda sense plaça. Només 5 escoles a tota Catalunya ofereixen aquest idioma i és necessari que s’obrin més grups i a més escoles. 

Això no pot voler dir, en cap cas, que els idiomes amb menys demanda s’hagin de reduir. Creiem que, com a escola pública referent en l’ensenyament d’idiomes, cal garantir sempre l’oferta de llengües que tenen menys demanda, bé perquè són minoritàries, bé perquè són molt llunyanes.

CCOO i la resta de sindicats hem exigit que se’ns convoqui a un altra Mesa Tècnica perquè hi ha molts temes no s’han pogut tractar. Seguirem insistint en què es tinguin en compte les nostres demandes per dignificar la tasca docent de tot el professorat de les EOIs i que s’estableixin mesures dirigides a millorar les condicions laborals dels i les docents i a garantir la qualitat i l’accés de l’educació pública per a tothom.

#OposicionsTrasparents

#CCOOmpromeses amb tu, #CCOOmpromeses amb l’educació!