El Grup d’Acció per a la Ratificació del Conveni 189 de l’OIT reclama l’equiparació de drets per a les treballadores de la llar i les cures

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Treballadores de la Llar

Amb motiu de la celebració del 30 de març, Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, des del Grup d’Acció per a la Ratificació del Conveni 189 de l’OIT volem fer arribar les següents consideracions:
– Denunciem que la normativa laboral aplicable al sector discrimina les treballadores de la llar i les cures en ubicar-les en un sistema especial dins del règim general de la Seguretat Social que les subprotegeix i discrimina, ja que manté l’acomiadament per desistiment -que de fet és un acomiadament lliure-, i exclou aquestes treballadores de la prestació d’atur, de la Llei de prevenció de riscos –amb les conseqüències que això té per a la seva salut- i del Fons de Garantia Salarial.
– Fem una crida a totes les forces polítiques a promoure la ratificació immediata del Conveni 189 de l’OIT sobre el treball decent dels treballadors i treballadores de la llar i a dur a terme de manera urgent els canvis legislatius per garantir el compliment d’aquest conveni, que recordem ja ha estat ratificat per 25 països, entre ells Finlàndia, Alemanya, Itàlia, Portugal i Irlanda, en el marc de la Unió Europea.
– Reclamen l’eliminació del sistema especial de la llar i la plena equiparació dels drets laborals i de seguretat social de les treballadores i treballadors de la llar als dels treballadors i treballadores del règim general de la Seguretat Social.
– Reiterem la nostra demanda de derogació de l’esmena 6777, introduïda pel PP, dels presupuestos generales de l’Estat, que va comportar un endarreriment de 5 anys —fins al 2024— de l’equiparació de les cotitzacions de les treballadores de la llar i les cures.
– Reivindiquem, que com que moltes d’aquestes treballadores són estrangeres i una part important d’elles es troba sense autorització administrativa, una flexibilització dels requisits previstos a la llei d’estrangeria per accedir i mantenir la situació de regularitat administrativa.
– Fem una crida a les administracions implicades a dur a terme les mesures necessàries per promoure la valoració social del treball de la llar i les cures i per dignificar les condicions laborals de les treballadores del sector.
– Demanem a les administracions implicades un accés a la formació en prevenció de riscos, en drets laborals, llengua catalana… per promoure l’apoderament i l’autonomia d’aquestes treballadores, adaptada a les seves disponibilitats horàries.
– Considerem absolutament necessari impulsar el reconeixement de l’experiència professional d’aquestes treballadores i tenir en compte les disponibilitats de les persones que treballen al sector pel que fa als processos d’acreditació i reconeixement d’aquesta experiència professional.
– Interpel·lem les administracions implicades perquè posin en marxa mecanismes àgils i útils de denúncia de les situacions d’explotació laboral i d’assetjament sexual que pateixen les treballadores de la llar en el seu lloc de treball.
– Fem un crida a totes les treballadores de la llar a organitzar-se i participar en la lluita per la ratificació del Conveni 189 de l’OIT i per la dignificació del treball de la llar i les cures i a tota la societat a donar suport a aquesta lluita.

El Grup d’Acció per a la Ratificació del Conveni 189 de l’OIT està format per les entitats Mujeres Pa’lante, Las Libélulas, Mujeres Migrantes Diversas, Mbaraté, Associació de Dones Marroquines a Catalunya, Dones Diversitat, Asociación de Salvadoreños en Cataluña, Asociación Social Cultural de Honduras de la Província de Girona, Hondureños que Suman i els sindicats CCOO i UGT de Catalunya.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 29 de març de 2019