El Govern de la Generalitat aprovarà properament mesures per dignificar el treball de la llar i les cures

El Grup d’Acció per a la Ratificació del Conveni 189 de l’OIT es reuneix amb Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

Les entitats que formem el Grup d’Acció per la Ratificació del Conveni 189 de l’OIT (GA189) es van reunir ahir amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, i amb el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós.

Cal esmentar que el GA189 està conformat per les entitats: Mujeres Pa’lante, Las Libélulas, Mujeres Migrantes Diversas, Dones Diversitat, Associació Social Cultural de Honduras a la Província de Girona, Asociación de Salvadoreños en Catalunya, Associació de Dones Marroquines a Catalunya, Plataforma de Solidaridad con la Caravana Migrante, Mbareté i els sindicats UGT i CCOO de Catalunya.

A la reunió es va parlar de la precarietat laboral de les treballadores de la llar i les cures, majoritàriament dones immigrades, moltes d’elles sense autorització administrativa. També es va plantejar la necessitat de valorar el treball de la llar i visibilitzar el sector, i es va demanar avançar amb la concreció de les propostes que s’havien consensuat en el marc del grup de treball sobre la dignificació del treball de la llar de la Secretaria d’Igualtat i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.

Des del GA189 es va insistir en la necessitat de continuar amb la recerca de solucions alternatives per garantir la contractació en igualtat de condicions laborals que la resta dels treballadors del règim general, així com l’ampliació de l’oferta formativa (català, coneixements laborals i coneixements de la societat catalana) de la llei d’acollida en caps de setmana i, l’establiment d’un protocol de denúncia dels actes de violència a què es veuen exposades les treballadores de la llar, com l’assetjament sexual i l’explotació laboral.

Per la seva banda, el conseller va afirmar que des del Govern es té la voluntat d’impulsar una sèrie de mesures per millorar les condicions del sector i que, en la mesura del possible, s’anirien buscant solucions a aquesta realitat. En concret, es va plantejar la possibilitat de crear comissions per a la sensibilització i valoració social del treball de la llar i les cures, i per a l’atenció de denúncies al 012.

També es va proposar continuar amb el diàleg per avaluar cadascuna de les demandes plantejades des del GA189 i es va concretar una propera reunió dins de dues setmanes per concretar els acords de Govern per dignificar el treball de la llar i les cures.

Des del GA189 fem una valoració positiva de la reunió i restem a l’espera de la concreció dels acords assolits. D’altra banda, ens refermem en la nostra voluntat de lluita i reivindicació de la millora de les condicions socials i laborals de les treballadores de la llar i les cures i seguirem plantejant actuacions i mobilitzacions per aconseguir-ho.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 31 de gener de 2019