Acció Jove de CCOO de Catalunya presenta la segona edició la guia “Aprenents, becaris i treball precari”

Acció Jove – Joves de CCOO de Catalunya ha presentat aquesta setmana davant la premsa la segona edició de la guia Aprenents, becaris i treball precari on es recullen els diferents tipus de pràctiques laborals i no laborals que es poden realitzar en una organització productiva. La guia es reedita i actualitza perquè Acció Jove considera que la regulació de les pràctiques a les empreses no ha millorat i el seu ús se segueix estenent amb l’argument de millorar la formació i facilitar la inserció laboral, però que, de fet, s’ha convertit en el peatge que moltes persones, majoritàriament joves, han de pagar durant la realització dels seus estudis, i ,fins i tot, per finalitzar-los. La guia, la podeu trobar en aquest enllaç :

Radiografia laboral del jovent

Els portaveus d’Acció Jove van aprofitar per fer una radiografia de la situació laboral del jovent a Catalunya. Entre d’altres dades es va destacar la taxa d’activitat juvenil que creix paulatinament (59,6%), tot i que encara es troba 10 punts per sota de la mitjana d’abans de la crisi al 2007 (72,31%). La taxa d’ocupació se situa al 47%, va creixent, però encara mostra l’impacte que ha generat la crisi al llarg dels anys. Es van recuperant llocs de feina ocupats per joves sense arribar a la xifra inicial precrisi, però la creació de llocs de feina s’ha donat majoritàriament al sector serveis, sector més precari i temporal. La taxa d’atur juvenil és del 21,1% amb 5.700 joves més que durant el primer trimestre del 2018.

D’altra banda la taxa de desprotecció continua molt elevada entre el jovent representant un 87,8%. Dels 1.318.916 contractes que es van signar en total durant el 2017 per a joves fins a 30 anys, el 88,75% representen contractes temporals, mentre que l’11,24% van ser contractes indefinits. El 2017, es van signar un total de 14.345 contractes de practiques per a joves de fins a 30 anys.

Què reclama Acció Jove?

Acció Jove demana el disseny consensuat d’un pla d’ocupació juvenil capaç d’abordar l’elevada taxa d’atur. També demana que es procuri una inserció laboral juvenil digna i de qualitat. Per a CCOO cal eliminar la pobresa juvenil, fent possible que aquests accedeixin a un habitatge digne, així com també que puguin assolir un projecte de vida a llarg termini, com pot ser el fet de formar una família.

Els joves i les joves de CCOO demanen que es deixi d’utilitzar l’experiència com a requisit indispensable previ a l’accés al mercat laboral. L’experiència és un factor positiu a tenir en compte, però no un factor d’exclusió. Les pràctiques haurien de ser una experiència per a l’aprenentatge, no un element discriminatori entre les diferents classes socials i es demana que pari l’abús de les pràctiques. Acció Jove demana que les pràctiques extracurriculars siguin contractes laborals reals, i més control i transparència sobre el nombre de convenis signats entre centres educatius i empreses, i també més control sobre aquelles pràctiques obligatòries o no, que realitzen els estudiant i/o titulats.