CCOO critica les noves tarifes del transport públic i reclama un procés de participació real i urgent per redimensionar el transport públic de Catalunya

L’increment, entre el 2 i el 2,5%, recau en els títols de transport més usats (T-10, T-Mes, T-Trimestre, T-50/30 i T-70/30) que són els que fan servir els col·lectius amb menys recursos i que més els necessiten: dones, joves, persones amb baixos salaris, persones migrades…

CCOO forma part del Consell Català de la Mobilitat, que legalment té caràcter consultiu, però que no és tingut en compte i amb prou feines es reuneix. Per a CCOO, novament hem perdut la possibilitat de realitzar un debat obert i transparent entre les entitats i les administracions públiques en un tema estratègic com és el sistema tarifari i de finançament del transport públic, ja que s’ha informat del preu de les tarifes per a l’any 2018 a 3 dies perquè  finalitzi l’any i sense donar a les entitats que en formem part possibilitats de participació o rèplica.

Aquest debat és especialment necessari amb la imminent aplicació de la T-Mobilitat, que no només ha de servir per fer un sistema de mobilitat més modern, sinó per a esdevenir un model de tarifes més avançat i progressista.

CCOO considera que cal estudiar models de finançament i tarifació que:

– No perjudiquin els col·lectius més desafavorits.
– Beneficiïn les persones que fan un ús intensiu del transport públic.
– Incentivin l’ús del transport públic.
– Millorin seva freqüència i capacitat de transport, que està saturada en alguns recorreguts

Així mateix, davant les restriccions del trànsit a la ciutat de Barcelona per problemes de contaminació de l’aire, és necessari donar sortida a la demanda de mobilitat, redimensionant el transport públic.

Davant d’aquesta realitat i de la retirada de finançament per part del Govern espanyol, cal refer el model i les fonts de finançament de l’ATM.

CCOO recorda a la Generalitat que es va comprometre a obrir un procés participatiu real que encara no s’ha produït i que és més que urgent.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 28 de desembre de 2017