CCOO valora l’aprovació de la Llei del canvi climàtic

Una norma avançada, però millorable en mesures d’adaptació

La Llei del canvi climàtic, aprovada fa uns dies pel Parlament de Catalunya, és una de les normes més rellevants aprovades durant aquesta legislatura. Té com a objectiu desenvolupar mesures de lluita contra el canvi climàtic global i d’adaptació als seus evidents impactes sobre tot el territori català. Aquesta llei se centra, fonamentalment, en la necessitat de coordinar l’acció de les diferents administracions públiques i en l’establiment de noves figures fiscals que incentivin canvis cap a un model social més baix en emissions de carboni a l’atmosfera.

CCOO de Catalunya ha participat en diferents fases d’elaboració d’aquesta normativa. A partir d’això, podem constatar que el projecte de llei presentat inicialment pel Govern de la Generalitat ha tingut una important evolució, ja que ha incorporat concrecions i mesures que han millorat força els seus continguts. A grans trets, destaquem alguns dels seus continguts:
– La Llei del canvi climàtic determina que les polítiques públiques parteixin d’una valoració dels seus impactes ambientals i de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle generats. També obliga a optar per les mesures més eficients i que contribueixin a assolir els objectius (no superar el 40% de les emissions generades l’any 1990, any base dels acords internacionals).
– Es crea un comitè d’experts, designat pel Parlament, i una taula social (en sis mesos), formada per organitzacions socials i ambientals (amb presència dels sindicats més representatius).
– La llei estableix que la Generalitat ha de vetllar per l’accés de tota la ciutadania als recursos bàsics, un aspecte important per al nostre sindicat (l’establiment de mesures fiscals pot dificultar la situació de persones amb risc d’exclusió social).
– Des del punt de vista fiscal, es creen dos impostos (sobre activitats que generen CO2 i grans vaixells), que, juntament amb l’impost sobre les emissions de vehicles de tracció mecànica (aprovat el mes de març i que ha d’entrar en vigor l’any vinent per als cotxes i el 2019 per a les motos), han de nodrir un fons climàtic de nova creació. Aquest serà públic i de caràcter finalista, i haurà d’esdevenir un instrument d’ajuda econòmica als diferents sectors implicats en les polítiques de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle (indústria, construcció, agricultura, pesca, etc.) i en el desplegament de mesures d’adaptació (gestió forestal, turisme, salut, etc.).
– La nova llei estableix que s’han de suprimir les bonificacions a l’ús de combustibles fòssils (encara amb força implantació). També s’hauran d’implementar mesures al sector de l’automoció perquè els vehicles no siguin de combustió interna (és a dir, de benzina o dièsel) en l’horitzó de l’any 2030.

Per CCOO, el procés de tramitació de la Llei del canvi climàtic, a diferència d’altres debats polítics, es pot considerar un bon exemple de la tasca política del nostre Parlament així com del treball per part de la societat civil. Fins i tot durant la sessió d’aprovació definitiva es va fer palès un tarannà força constructiu per part dels parlamentaris. També va ser destacable l’interès de moltes entitats socials, sindicals, ambientals i altres administracions públiques, que, conscients de la importància de l’aprovació de la llei, vam omplir l’espai reservat a les visites.

Al nostre judici, la llei aprovada es pot considerar una de les més avançades sobre canvi climàtic. Ha disposat del punt de vista d’experts i d’organitzacions, fet que ha permès dotar-la de mesures més concretes que la proposta de redacció inicial. No hi ha cap comunitat autònoma que tingui una norma d’aquesta potència per lluitar contra el canvi climàtic, per la qual cosa ha de ser un veritable referent per a l’Estat espanyol a l’hora de donar forma al projecte de llei que s’està preparant sobre aquesta qüestió. No es podria entendre que no es comptés amb l’experiència de Catalunya, on, tot i restar pendents d’un desplegament efectiu, hem fet una bona feina de consens i de compromís ambiental.

Un aspecte especialment positiu de la Llei del canvi climàtic és la seva visió integral d’un problema tan greu i de tan gran abast com és l’escalfament global del planeta. S’hi incorpora la necessitat que tota acció política (de la Generalitat i de la resta d’administracions públiques) incorpori el vector de la lluita i adaptació al canvi climàtic com a element bàsic. És a dir, ja no s’hi val mantenir les mateixes pràctiques en matèria fiscal, industrial, urbanística, cultural, etc., per després intentar compensar la mala imatge, els costos o els impactes sobre persones i ecosistemes amb mesures puntuals i de “final de claveguera”. En tot cas, caldrà esperar com s’integren aquests principis d’actuació a les polítiques a partir d’ara. Tenim una bona eina, que s’ha de posar en marxa de manera urgent i efectiva.

Per CCOO, la creació d’una taula social del canvi climàtic és un element fonamental. No tan sols ha de ser un espai per elevar propostes als responsables d’aplicar i revisar les polítiques sobre canvi climàtic, sinó també de veritable implicació de la mateixa societat en un problema molt complex, que requereix el compromís i el canvi d’hàbits a cada racó de Catalunya.

D’altra banda, la Llei del canvi climàtic manté alguns temes millorables. Tot i que podem compartir la necessitat d’incorporar nous impostos destinats a millorar els sectors que els generen, un cop més ens trobem davant d’un paquet de mesures puntuals, al contrari del que la mateixa llei determina per a l’acció política. Es fa necessari un ampli debat sobre el model de fiscalitat, que s’apropi als estats de la UE on hi ha més progressivitat i, alhora, més justícia social. Cal incorporar la vessant ambiental de manera integral a les càrregues i bonificacions fiscals. Tot i que la llei preveu tres impostos i un fons ambiental, encara ens movem en paràmetres massa limitats davant la gravetat del problema.

Per al nostre sindicat cal aprofundir força més en les mesures d’adaptació al canvi climàtic. A la llei hi ha alguna consideració sobre salut, però la trobem insuficient. Per exemple, caldria abordar de manera específica l’afectació de l’increment de les temperatures en determinades activitats professionals, sobretot en aquelles tasques de la construcció, l’agricultura, el manteniment o el lleure, que es realitzen a l’aire lliure i que patiran condicions laborals més dures i arriscades.

CCOO de Catalunya considera que ara correspon esmerçar esforços la veritable aplicació de la Llei del canvi climàtic, cosa que no serà fàcil, ateses les resistències al canvi de model, que són massa comunes en el nostre teixit productiu. El nostre sindicat contribuirà a avançar en aquesta línia, incorporant la necessitat de comptar de manera continuada amb la participació de les persones treballadores i desenvolupant una veritable transició justa de les nostres empreses i administracions.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 7 d’agost de 2017