CCOO de Catalunya celebra la ratificació del Pacte nacional per la indústria

Avui dimecres, 5 de juliol

L’any 2012, des de CCOO de Catalunya ja insistíem en la necessitat de millorar el teixit industrial del nostre país com a garantia d’ocupació de qualitat. Fruit d’això va néixer el Pacte + Indústria, que, en essència, és l’embrió del que el mes de setembre del 2016 va esdevenir la constitució de la taula del Pacte nacional per la indústria (PNI), amb l’objectiu d’impulsar un acord programàtic per a la planificació del desenvolupament industrial de Catalunya a llarg termini.

CCOO de Catalunya hi hem dedicat molts dels nostres esforços a donar forma a aquest pacte, que no només defineix una sèrie de necessitats en el marc industrial de Catalunya, sinó que estableix dotacions pressupostàries concretes, el que comporta una inversió de fins a 1.814 M€ en el trànsit 2017-2020.

Després de vuit mesos de treball conjunt del Govern i els agents econòmics i socials, finalment el PNI és una realitat, que hem de tenir com a instrument per millorar les condicions de treball i de vida de les persones treballadores. Aquest acord permet revertir una tendència que, en els darrers anys, ha comportat deslocalitzacions, tancaments industrials (incloses empreses amb beneficis empresarials), acomiadaments i contractació precària.

El pacte ha de permetre situar Catalunya i les seves empreses en una millor posició de competitivitat en el mercat europeu, no des del vessant economicista del preu, sinó per la via de la innovació, la qualitat i el respecte al medi ambient i a la qualitat de vida.

Per a CCOO de Catalunya és fonamental tenir un acord nacional per garantir la indústria al territori, ja que els treballs vinculats a la indústria són generadors d’activitat econòmica d’alt valor afegit, i estan associats a millors condicions de treball atesa la forta implantació dels sindicats de classe.

Aquest acord ens ha de servir per estimular la creació d’ocupació industrial i la qualitat del treball com a garantia de productivitat i competitivitat ben enteses. Estableix mecanismes d’accés al finançament per a tothom, amb l’objectiu de reduir les escletxes que produeix la capacitat econòmica i l’accés al finançament de les empreses més petites respecte de les grans corporacions industrials, element fonamental en un mercat on l’accés a la tecnologia és essencial per poder esdevenir competitiu.

CCOO de Catalunya sempre hem defensat que per tenir un millor entorn industrial és imprescindible millorar la formació i qualificació de les persones, mitjançant la informació i l’orientació professional, l’acreditació de l’experiència laboral i la formació no formal, la formació professional inicial, ocupacional i contínua i els estudis universitaris. I en aquest sentit, el PNI hi té un apartat específic, que ha d’ajudar a generar aquest ambient.

El pacte és una oportunitat també per parlar de canvi de model productiu i valorar la necessitat de produir de manera diferent i sostenible des de diversos punts de vista. És indispensable començar a parlar de canvi de model en el marc de la quarta revolució industrial, de nou model d’infraestructures, de producció ambientalment sostenible i d’economia circular. Avui el debat de reduir els costos energètics i millorar l’eficiència i l’estalvi ha d’agafar una major entitat per a les empreses, que han de sortir de model d’economia lineal per passar a un concepte més sistèmic i integral. És així, per tant, que hem d’apostar per una economia verda i circular que estalviï recursos, redueixi impactes sobre l’entorn urbà i sobre els ecosistemes, i millori els nous sectors d’activitat productiva amb innovació tecnològica.

Totes aquestes polítiques han d’executar-se, i és per això que les organitzacions que constituïm el Consell Català d’Empresa haurem de fer avaluació i seguiment de l’estat i el grau d’acompliment del pacte.

Tal com hem fet fins ara, des de CCOO de Catalunya contribuirem al màxim per tal d’avançar de manera concreta en els objectius del PNI.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 5 de juliol de 2017