CCOO de Catalunya considera que l’índex de referència de lloguer creat per la Generalitat de Catalunya no frenarà el cost de l’habitatge

 

CCOO de Catalunya considera que l’establiment de l’índex de referència del lloguer per part de la Generalitat de Catalunya només serveix per conèixer el preu de l’habitatge en una zona determinada ja que aquest índex variarà segons el mercat.

 

CCOO tampoc està d’acord amb la política de bonificacions fiscals perquè no garanteix una baixada real dels preus de lloguer i només serveix perquè les expectatives de guanys dels propietaris les acabem pagant entre tots.

 

L’Índex de referència ha d’anar acompanyat de mesures concretes per la seva aplicació, en la direcció d’assegurar, tal com estableix la Constitució espanyola i l’Estatut de Catalunya, el dret a l’habitatge i l’obligació dels poders públics d’assegurar-lo.

 

Des de CCOO de Catalunya, considerem que calen mesures perquè l’índex sigui realment aplicable:

  • Mesures de lluita contra l’especulació amb penalització i sancions considerables.

  • Mesures de sancions contra els preus de lloguers superiors a l’índex de referència.

  • Generalitzar l’índex a tot el territori de Catalunya, que actualment afecta 27 municipis, i el 40% de la població catalana queda fora de tenir un índex de referència.

Els preus de lloguer no poden només dependre del mercat, sinó que hi ha d’haver una relació entre el preu de lloguer amb els salaris i altres elements que s’han de tenir en compte. Cal una política activa i eficaç per determinar que el preu del lloguer no pot representar més del 15% dels ingressos de la llar familiar o superior al 30% del salari mitjà.

 

Des de CCOO de Catalunya considerem que la Generalitat de Catalunya, al marge de fixar un índex de referència, ha d’impulsar una política integral sobre l’habitatge, un nou model alternatiu, noves formes d’us, nou models urbanístics, mobilitat etc., i sobretot cal un augment en pocs anys del parc de lloguer social per arribar a la mitjana europea del 20% dels habitatges.