Acció Jove-Joves de CCOO de Catalunya estarà en alerta sobre la nova ajuda del Govern central als joves

Darreres declaracions de la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez

 Ahir, la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, va anunciar una ajuda directa a tots aquells joves considerats ni-nis (que “ni estudien ni treballen”), inscrits al programa de la Garantia Juvenil, que signin un contracte de formació i aprenentatge. Aquesta ajuda seria d’uns 430 euros mensuals, per un període màxim de 18 mesos. Cal remarcar, que Acció Jove-Joves de CCOO de Catalunya sempre ha denunciat l’ús del terme ni-ni, ja que és un terme pejoratiu i no s’ajusta a la realitat d’aquests joves.

 

La ministra fa aquest anunci sense plantejar el tema en la Mesa del Diàleg Social, que és on es tracten diferents temes (entre ells el del programa de la Garantia Juvenil). Acció Jove exigeix que aquesta proposta no es converteixi en una nova iniciativa per seguir flexibilitzant i empitjorant les condicions d’entrada al mercat laboral. Els  joves més que una ajuda necessiten unes condicions dignes que els permetin realitzar un projecte de vida.

 

Des d’Acció Jove-Joves de CCOO de Catalunya s’estarà alerta a les negociacions entre Govern i agents socials, per valorar una mesura que no hem vist per escrit, de la qual caldrà saber com s’implementa. D’entrada, genera molts interrogants, un d’aquests és si directament l’ajut el rebrà el jove o la jove i/o tindrà forma de bonificació o incentiu per a l’empresa; o com implementarà el programa de Garantia Juvenil a escala estatal ja que és millorable el seu funcionament. Les persones inscrites en el programa de Garantia Juvenil participen en algun procés de polítiques actives, però no és suficient. El resultat final ha de ser la creació de llocs de treball.

 

Reclamarem que es promoguin les millors condicions per facilitar la inserció real dels joves al mercat laboral, en condicions dignes, tot recordant que la contractació per formació i aprenentatge ha de complir uns requisits específics i pot ser la porta d’entrada de les persones joves al mercat de treball, però demanem que hi hagi compromisos d’estabilitat i s’articulin mesures des del Govern per l’estabilitat en el treball dels joves, incidint de forma clara en la reducció de l’atur i la precarietat que actualment pateixen una gran part de la nostra joventut. Cal recordar que és la millor preparada de la recent història del país, des de la democràcia, però la que es troba en pitjors condicions d’accés al mercat de treball i en pitjors expectatives de futur. Totes les persones tenim dret a treballar i viure amb dignitat. Els joves i les joves també. Prou precarietat!