CCOO de Catalunya denuncia els actes d’intolerància i discriminació contra les persones refugiades i migrades

Amb motiu del Dia Internacional contra el Racisme, 21 de març

Amb motiu del Dia Internacional contra el Racisme (21 de març), des de CCOO de Catalunya volem denunciar l’actitud hipòcrita i injusta de la Unió Europea (UE) i dels seus Estats membres cap a les persones refugiades. Especialment volem rebutjar el vergonyós acord amb Turquia i la voluntat de la UE de fer-lo extensiu a Líbia.

La conseqüència de l’acord amb Turquia ha estat desplaçar el flux de persones refugiades a rutes més insegures, especialment pel Mediterrani central, i a través de països com Líbia, on els refugiats són sotmesos a execucions, tortures, violacions, treball forçat i tot tipus d’abusos per part dels traficants de persones. Queda clar que Líbia no és un país segur.

D’altra banda, la Comissió Europea ha fet públiques una sèrie de recomanacions als Estats membres sobre el retorn i la detenció de les persones migrades, sense cap consulta prèvia amb la societat civil i les autoritats locals. Aquest document insta els Estats membres a que detinguin les persones migrades amb més rapidesa i per períodes més llargs, i presenta l’augment del retorn com un element dissuasiu per frenar la migració. El resultat d’aquesta política no serà altra que l’afebliment del compliment dels drets humans en el procés de retorn i d’asil.

En aquest marc, els discursos discriminatoris i xenòfobs s’estenen arreu d’Europa, de la mà de les opcions d’extrema dreta i els moviment populistes, i sobre la base de les suposades acusacions de competència deslleial, atacs a la identitat o d’acaparament dels ajuts socials. Aquests discursos també culpabilitzen la immigració de la crisi econòmica i de les retallades socials, quan les persones immigrades en són les principals víctimes, atesa la seva situació de vulnerabilitat legal i econòmica. No és casualitat que en moments de restriccions econòmiques es promoguin també retallades de llibertats i de drets, que afecten especialment els col•lectius més febles i vulnerables.

D’altra banda, la manca de sensibilitat del Govern espanyol en tot allò vinculat amb les polítiques d’integració social de la immigració, juntament amb els efectes negatius d’una legislació d’estrangeria pensada només per gestionar fluxos migratoris en un moment de creixement econòmic, està abocant milers de persones a situacions de vulnerabilitat i indefensió, per les dificultats que genera la crisi econòmica per accedir o per mantenir la situació de regularitat administrativa. Les dificultats per aconseguir un contracte de treball dificulten enormement la possibilitat d’accedir a una situació de regularitat administrativa per a moltes persones immigrades que es veuen sotmeses a una situació de segregació laboral, social i habitacional. Però també volem manifestar la nostra preocupació per les actituds de rebuig i discriminació que pateixen moltes persones estrangeres per motius culturals, religiosos, orientació sexual o de procedència.

Per això, des de CCOO reclamem a la Unió Europea que respecti el dret internacional i desenvolupi de forma efectiva les seves competències en matèria de gestió de fluxos migratoris i d’asil i instem el Govern espanyol a que abordi de manera activa les polítiques de immigració, garantint l’accés i el manteniment de la regularitat i normalitzant l’accés als drets basics i fonamentals i respectant la dignitat de les persones.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 21 de març de 2017