CCOO demana aprovar la llei de la renda garantida de ciutadania aquesta legislatura

Per un acord el més ampli possible

Davant la compareixença d’aquesta tarda de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, per explicar a la Comissió del Parlament els pressupostos per al 2017 del seu Departament, CCOO volem manifestar que una pedra de toc fonamental sobre el caràcter social dels pressupostos és la implantació de la renda garantida de ciutadania (RGC), prestació per protegir de la pobresa, establerta a l’article 23 del vigent Estatut i que s’està discutint al Parlament gràcies a una iniciativa legislativa popular (ILP).

Aquesta ILP va patir un allargament injustificable dels treballs en comissió durant la darrera legislatura, el que va provocar que en l’actual s’hagi hagut de reprendre el treball; això en una situació en la qual és evident que la mesura ja arriba tard i en la qual milers de persones necessiten la seva aprovació i implantació sense més dilacions.

CCOO creiem que la llei de la renda garantida de ciutadania ha de ser aprovada aquesta legislatura, que les característiques de la prestació han de ser molt properes a la proposta continguda a la ILP i que els propers mesos han de ser els de l’acord definitiu sobre aquest aspecte.

Aquest ha de ser un acord el més ampli possible amb la comissió promotora, les organitzacions que la formem i el màxim possible de forces polítiques, per tal de donar estabilitat a una mesura que ha de ser peça bàsica dels drets garantits a la ciutadania de Catalunya.

En aquest sentit, a hores d’ara la proposta pressupostària per a l’any 2017 no respon al que ha de ser la implementació de la RGC. La quantitat consignada pel Govern en el projecte de pressupostos no permet atendre el nombre de persones que han de ser beneficiàries de la RGC, ni que ho siguin en una quantitat que, de debò, les protegeixi del risc de pobresa.

CCOO considerem que, si es vol que el 2017 sigui l’any d’implementació de la RGC, la partida pressupostària corresponent hauria de restar oberta per tal de poder reconèixer el dret a la prestació que del desitjat acord sobre la ILP se’n derivi. A banda d’aquest caràcter obert de la partida, CCOO considerem que la quantitat consignada (220 M €) queda per sota de la meitat de la que considerem necessària per poder començar a implementar enguany la RGC.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 19 de gener de 2017
19/01/2017