CCOO critica la cosificació de la dona a l’exhibició de sexe explícit al bar The Bot, de Mataró

Utilització de la dona com a objecte de consum

El passat dissabte, es va produir un fet lamentable en un bar de copes a Mataró, The Bot, al polígon d’oci Pla d’en Boet, on quatre noies van fer una exhibició de sexe explícit al local. CCOO considerem que aquests fets perpetuen el masclisme i la cosificació de la dona, ja que s’utilitza el cos de la dona com a objecte, i objecte de consum.

Les declaracions fetes a les xarxes socials per la Direcció de The Bot intentava traslladar la responsabilitat a la marca de roba “Bullpark”, que organitzava l’esdeveniment publicitari, però al nostre entendre té la responsabilitat compartida amb la marca. Des de CCOO demanarem a Inspecció de Treball que faci seguiment de les activitats del local i que l’Ajuntament de Mataró apliqui les sancions pertinents.

Considerem que cal lluitar de forma enèrgica contra aquestes manifestacions masclistes que degraden les dones, que utilitzen les dones com a objectes de plaer, i mercaderia, i fan un ús denigrant i violent de la imatge i de la dignitat com a ésser humans.

La lluita contra les violències masclistes ha de situar-se al bell mig de les polítiques i de la vida social i política del nostre país. Des de CCOO denunciem:
– La pervivència d’un sistema androcèntric, heteropatriarcal i capitalista, origen i nucli de totes les violències, que tolera la desigualtat i treu credibilitat i autoritat a les dones i que està present a totes les estructures de la societat.
– Que les violències masclistes representen una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de més de la meitat de la població a la nostra societat.
– Que aquestes violències masclistes es legitimen i perpetuen a partir de diversos sistemes i espais com són la militarització de les societats, violències institucionals, feminització de la pobresa, precarietat laboral, la imposició de normes estètiques a partir d’estereotips sexistes, els racismes.
– Que la Llei orgànica 1/2004 de 28 de desembre de Mesures de protecció integral contra la violència de gènere només té en compte la violència en l’àmbit de la parella.
– Les retallades sistemàtiques tant del Govern de l’Estat com del Govern de la Generalitat en tots els recursos públics i, més concretament, en els recursos especialitzats contra les violències masclistes.
– Que és urgent acomplir els acords de la Resolució 11/XI sobre l’eradicació de la violència masclista del Parlament de Catalunya.

La violència masclista no coneix de classes socials, nivells de formació, edat, procedència, condició o opció. És estructural i només amb una intervenció integral i contundent es podrà arribar a eradicar. Es dóna a casa, a l’espai públic, a la feina i al carrer, té forma d’agressió sexual, física, psicològica o econòmica. Pot ser un assetjament a la feina, un anunci vexatori, una imatge en un llibre de text, una resposta institucional incorrecta o una relació de parella basada en la violència. És cert que ens hi hem d’implicar i comprometre totes i tots individualment i col·lectivament (organitzacions, societat civil i poders públics), però també és cert que només els poders públics tenen a les seves mans la possibilitat de fer-ho i fer-ho bé. Cal un pacte d’Estat o un acord social ja; i amb els recursos necessaris per introduir de manera troncal en el sistema educatiu la coeducació, l’educació afectiva i la prevenció de la violència masclista, per fer que la formació als professionals de justícia, seguretat pública, ensenyament, salut, comunicació, atenció social… sigui obligatòria.

La violència masclista s’acabarà quan eduquem d’una altra manera i quan posem a l’abast de totes les dones que la pateixen els serveis, els recursos i el suport necessaris perquè puguin trencar el silenci i trobar resposta contundent de totes i tots nosaltres.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 19 de gener de 2017