CCOO alerta que l’atur creix a Catalunya el mes de novembre en 4.500 persones, deixant un total de 638.344 treballadors sense feina

Anàlisi de les dades d’atur registrat i afiliació a la Seguretat Social de novembre de 2013

El nombre d’ocupats afiliats a la Seguretat Social cau de forma més intensa, evidenciant que el nombre de persones sense feina és superior al de persones inscrites com a aturades

El nombre de persones inscrites com a demandants d’ocupació a les oficines de treball a Catalunya s’ha reduït respecte el mes de novembre de 2012. Concretament, la reducció interanual ha estat de 13.347 persones (un -2,1%) passant de 652.091 a 638.344 les persones sense feina.

Cal tenir present que les dades publicades pel Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) corresponen a les persones inscrites com a demandants d’ocupació a les oficines de treball. Això vol dir que aquelles persones sense feina que no estan registrades com a aturades, no estan comptabilitzades en aquestes estadístiques.

Aquesta reducció no pot desvincular-se del fet que Catalunya ve perdent població major de 16 anys (població potencialment activa) des de 2012. Entre juny de 2012 i gener de 2013 (darreres dades de població publicades per l’INE) la població s’ha reduït en 26.000 persones al nostre país, el que representa el 43% de la pèrdua total de població a Espanya. En un any hi ha 10.400 persones immigrants menys inscrites com a demandants d’ocupació, i és evident que no totes elles han trobat feina sinó que una part important han marxat. L’anàlisi de l’atur per sectors ens mostra una caiguda de més de 12.000 aturats en el sector de la construcció, sector a on no s’ha generat ocupació des de l’inici de la crisi.

Mensualment es publica l’evolució dels afiliats ocupats a la Seguretat Social, és a dir, qui té feina i està donat d’alta. En aquestes dades podem apreciar com a Catalunya, respecte novembre de 2012, aquest mes hi ha 11.335 afiliats menys, el que suposa un -0,4%.

Per tant, podem afirmar que la reducció de persones inscrites com a aturades,en part, no es deu a que hagin trobat feina (la caiguda en l’afiliació ens mostra que hi ha menys persones ocupades que fa un any), sinó que algunes persones han marxat del país i altres no han renovat la demanda per diversos motius: finalització de prestacions i subsidis per atur, no accés a protecció per atur, desconfiança en els serveis públics d’ocupació…

Caldria controlar certes mostres d’eufòria per part d’algunes autoritats en les valoracions sobre l’evolució de les dades de l’atur.

Pel que fa a l’evolució de l’atur respecte el mes passat, octubre de 2013, ha crescut el nombre de desocupats. S’ha passat de 633.832 a 638.344 persones aturades, el que suposa un increment del 0,7% i 4.512 persones més.

En canvi, els ocupats afiliats a la Seguretat Social han passat a ser 35.305 menys (el -1,2%) durant el mes de novembre.

La finalització de la temporada d’estiu és la causa principal de l’increment de l’atur, que s’ha produït sobretot a les Illes Balears i a Catalunya, autonomies amb un potent sector turístic, i s’ha concentrat al sector serveis, amb 5.056 persones més aturades. A Espanya, en canvi, l’atur ha caigut en -2.475 persones.
A Catalunya s’han registrat el mes de novembre un total de 171.808 contractes, el 89% de caràcter temporal. Això suposa que respecte el novembre de 2012 s’han registrat un 3% net més de contractes (5.048) amb una caiguda de -1.017 contractes indefinits. Entre octubre i novembre la caiguda de contractació ha estat de -51.852 contractes i un -23,2% (-46.460 temporals i -5.392 temporals), com a conseqüència de la finalització de contractes temporals vinculats a la temporada turística.

Ha de tenir-se en compte que contracte no és sinònim de persona ocupada, ja que una mateixa persona pot tenir fins a 30 contractes en un mes (un contracte diari) fet que agreuja, si cap, l’insuficient nombre de contractes registrats.

L’altre problema que demostra l’evolució de la contractació és la creixent precarietat del mercat de treball, tant pel que fa a la temporalitat com a l’augment de la parcialitat que les darreres EPA evidencien. La inestabilitat laboral, la segmentació del mercat de treball i un sistema productiu basat en baixos costos laborals com a factors de competitivitat ens van dur a patir amb major intensitat i cruesa la crisi. Aquestes dades ens mostren com, de nou, tornem a repetir el mateix patró productiu gràcies a una Reforma Laboral que afavoreix la precarietat laboral i que reiterem en l’exigència de la seva retirada.

Per tant, la contractació registrada és insuficient per a donar resposta al nombre de persones aturades i per tant, per a la generació neta d’ocupació i pràcticament tota la contractació és de caràcter temporal, precaritzant així el mercat de treball.

Les dades sobre protecció per atur corresponents al mes d’octubre de 2013 ens indiquen que a Catalunya 203.413 persones perceben una prestació contributiva per atur, 165.731 algun tipus de subsidi i 29.095 la Renda Activa d’Inserció. Respecte l’any passat, hi ha 27.229 persones menys amb cobertura per atur. La major davallada ha estat entre els beneficiaris de prestacions per atur, que han passat de 229.740 a 203.43, -26.327 beneficiaris menys, el que suposa un -11,46%. Han perdut el subsidi 5.827 persones, passant de ser 171.558 a 165.731 els beneficiaris. En canvi, la RAI ha crescut en 4.925 persones (de 24.170 a 29.095), com a conseqüència de l’esgotament de la resta de prestacions per atur i, sobretot, per l’enduriment de les condicions d’accés a la Renda Mínima d’Inserció (RMI).

La principal causa de la caiguda de la protecció per atur és l’esgotament del període màxim de percepció (2 anys en el cas de les prestacions contributives i 6 mesos amb pròrrogues en determinats casos pels subsidis) com a conseqüència de la prolongació de la situació d’atur. Actualment, el 37,1% de les persones a l’atur fa més de 2 anys que no tenen feina.

La desprotecció en cas d’atur és del 37,6% si tenim en compte les persones inscrites com a aturades que no perceben cap prestació, però s’eleva fins el 65,5% si la referenciem respecte les 840.500 persones aturades a Catalunya segons l’EPA. La major desprotecció pot suposar que es redueixi el nombre de persones que mantenen la seva inscripció com a demandants d’ocupació, ja que hi ha determinades persones que quan esgoten les prestacions per atur no renoven la demanda.

La creixent desprotecció per atur està fent incrementar les situacions de pobresa i exclusió social entre la població. 96.100 llars a Catalunya no disposen d’ingressos, 245.600 tenen a tots els actius a l’atur i el 26,7% de la població es trobava en situació de risc de pobresa a Catalunya el 2011. És imprescindible que s’implementin mesures per a garantir ingressos com la Renda Garantida de Ciutadania, a les persones sense feina i que han esgotat la protecció per atur.

Amb motiu de la celebració avui del Dia Internacional de les persones amb diversitat funcional, volem recordar que a Catalunya el mes de setembre de 2013, 10.500 persones amb alguna discapacitat reconeguda estan a l’atur, un 13,2% més que l’any 2012. La seva taxa d’activitat (36%) és la meitat a la de la resta de la població i la precarietat laboral que pateixen, superior a la mitjana. Per tot això, exigim treball digne i sense barreres per a les persones amb diversitat funcional perquè puguin dur a terme el seu projecte de vida autònoma i perquè la seva integració social sigui en igualtat a la de la resta de la població.