Les ambulàncies fan vaga els dies 19, 20, 21 i 22 de juliol. En el segon dia, el seguiment va ser del 90%.

Vaga en el sector del transport sanitari


FotoLa situació actual de retallades arribarà significativament a tot Catalunya a partir de juliol de 2011, i afectarà serveis públics tan sensibles com el del transport sanitari, es desmenteixen d'aquesta manera  les paraules del conseller de Sanitat Boi Ruiz, que fa pocs dies assegurava que la retallada sanitària mai afectaria els serveis d'urgències.

En aquests moments, podem afirmar que el SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques), que presta els serveis del transport sanitari d’urgències (amb recursos d'ambulàncies distribuïts al nostre territori), aplicarà una reducció horària a alguns dels seus vehicles de suport vital bàsic que presten aquest servei, amb un total d’una reducció de la cobertura de 935 hores diàries. Això suposa una reducció del 6% anual però, com que l'aplicació és retroactiva, es converteix en un 12% o 14% computable a partir del mes juliol. Aquesta reducció provocarà una important afectació tant en els serveis com en el nombre de treballadors i treballadores que es veuran afectats laboralment: 215 treballadors i treballadores en el servei no urgent i 270 treballadors i treballadores en l’urgent.

El detall per lots i hores diàries dels vehicles afectats per aquestes mesures en la cobertura assistencial és el següent:

Lot 1. Alt Pirineu, 5 comarques afectades, amb una reducció de 30 hores.
Lot 2. Terres de Lleida, 6 comarques afectades, amb una reducció de 63 hores.
Lot 3. Tarragona, 6 comarques afectades, amb una reducció de 78 hores.
Lot 4. Terres de l’Ebre, 4 comarques afectades, amb una reducció de 58 hores.
Lot 5. Girona, 8 comarques afectades, amb una reducció de 96 hores.
Lot 6. Catalunya Central, 5 comarques afectades, amb una reducció de 89 hores.
Lot 7. Alt Penedès i Garraf, 3 comarques afectades, amb una reducció de 32 hores.
Lot 8. Vallès Occidental, sector de Sabadell, amb una reducció de 64 hores.
Lot 9. Vallès Occidental, sector de Terrassa, Rubí i St. Cugat, amb una reducció de 24 hores.
Lot 10. Vallès Oriental, sector de Granollers i St. Celoni, amb una reducció de 40 hores.
Lot 11. Maresme, amb una reducció de 55 hores.
Lot 12. Baix Llobregat, centre nord, amb una reducció de 33 hores.
Lot 13. Baix Llobregat, delta litoral, amb una reducció de 39 hores.
Lot 14. Metropolitana sud, amb una reducció de 41 hores.
Lot 15. Metropolitana nord, amb una reducció de 16 hores.
Lot únic. Barcelona, amb una retallada de 78 hores.

Això suposa una retallada de 47 vehicles de 12 hores.

Aquesta situació és especialment greu, ja que hem de tenir en compte que la Conselleria també ha aprovat suprimir el servei que presten alguns CAP d'urgències, que indiquen, a través de rètols, que poden trucar al telèfon del 112 (ambulàncies SEM) per ser atesos, aquelles persones que necessitin un transport per traslladar-se a un centre es veuran afectades per l’augment en el temps de resposta de l’ambulància, que podria ser elevat, posant en risc la seva salut.

La retallada també afecta el transport sanitari no urgent, on a partir d'ara es reduiran, de manera significativa, els transports per a serveis de rehabilitació, hemodiàlisi, centres de dia, radioteràpies, altes hospitalàries i trasllats interhospitalaris.

Ens trobem davant d'un deteriorament real de la qualitat assistencial, que repercutirà directament en els ciutadans i ciutadanes que necessitin aquests serveis, i no tinguin la possibilitat de poder sufragar el cost d'un servei privat de transport sanitari, de la mateixa manera que això posa en risc els llocs de feina dels treballadors i treballadores que en aquests moments estan prestant aquest servei.

Feu clic per veure les declaracions de Xavier Navarro, secretari de Comunicació de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC), Venanci Garcia, de l'Agrupació d'Ambulàncies de l'FSC, i Manuel Campaña, de l'Agrupació d'Ambulàncies de l'FSC, de CCOO de Catalunya, efectuades a la roda de premsa del divendres 8 de juliol de 2011.

08/07/2011

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.